Nya skånska djurarten biter sönder bilar

Orsak till tusentals bärgningar i Tyskland

NORDÖSTRA SKÅNE. En kusin till den svenska skogsmården har hittat till Sverige. I dagarna sköts det första exemplaret i nordöstra Skåne. Etableringen väcker oro då djuret orsakar stor skada på bland annat bilar i de länder där den är mer vanligt förekommande.

– Av någon märklig anledning har stenmården en förkärlek till tändkablar. I Tyskland där den vanligtvis finns är den orsak till tusentals bilbärgningar varje år, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsens naturskyddsenhet.

Varför stenmården dras till bilar är oklart, men det finns teorier om att fiskoljan som används i tändkablarna luktar inbjudande.

– En annan teori är att hanarnas sprutar ut ett doftämne vid parning vilket gör andra hanar helt galna. Har någon då parat sig under en bil och det sedan kommer en annan hane blir den helt skogstokig och går loss på allt. Oavsett är det ett stort problem, säger Nils Carlsson

Hittills har Sverige varit förskonat från de små vandalerna, som till utseendet är mycket lika våra skogsmårdar. Men nu har alltså det första exemplaret identifierats. Mården sköts i samband med att den försökte ta en höna i början av maj.

– Vi vet inte ännu om det bara rör sig om det här djuret, som då troligen har liftat med någon bil från Danmark eller Tyskland, eller om det finns en större population i området. Vi är därför angelägna om att få in tips från allmänheten. Ser man en påkörd mård får man gärna kolla om det är en skogsmård eller en stenmård.

Men hur ser man då skillnad på de två närbesläktade arterna?

Enligt Nils Carlsson är de två mycket lika bortsett från att skogsmården som finns naturligt i de svenska skogarna är mörk, med mörk nos och en gul haklapp, medan stenmården är ljusare, med ljus nos och vit haklapp. Stenmården har även pälsfria trampdynor, medan skogsmården har päls på sina.

Länsstyrelsen för just nu diskussion med Naturvårdsverket om hur de ska hantera den nyupptäckta arten om det nu är så att det finns fler individer i området.

Publicerad 16 May 2018 10:01