Dagny Carlsson fick kram av Kungaparet: ”De var så mysiga”

Här tas världens äldsta bloggare emot på slottet

STOCKHOLM/KRISTIANSTAD. Livet börjar vid 100. Det kan nu 105-åriga Dagny Carlsson, Sveriges mest lästa bloggare intyga. Under tisdagen togs hon emot på slottet för en privat pratstund med Kungen och Drottningen.

– De var så sympatiska. Jag trodde att det skulle vara högtidligt och att man skulle sitta där och skruva sig, men det behövde man inte. De var så mysiga. Jag fick en kram av dem bägge två, säger hon till Aftonbladet.

Under mötet som hölls i Prinsessan Sibyllas våning diskuterades allt från de kungliga barnbarnen till Dagnys mormor Malena som föddes samma år som kungens farfars far, Gustaf V, 1858.

– Hon var en enkel flicka från landet och hade tyckt att det hade varit ett stort ögonblick (att få träffa Kungen, reds anm.). Hon vördade kungen som ett högre väsen, berättar Dagny för tidningen.

Dagny själv tyckte det kungliga mötet var lättsamt och avslappnat.

– Det är ingen idé att vara nervös, det bara fördärvar allting. Kungen och jag pratade om hans förfäder och lite om resor och sånt. Och drottningen och jag pratade om barnbarnen, som jag inte har, men hon har ju, säger Dagny.

Foto. Royalcourt.se

Dagny som gick en datorkurs vid 99 års ålder är i dag, sex år senare, en av Sveriges populäraste och mest lästa bloggare. Hon har bland annat porträtterats i SVT: s dokumentärserie ”Det är inte så dumt att bli gammal” samt varit sommar- och vintervärd i Sveriges Radio.

Dagny utsågs även till ”Årets Senior” 2015 och medverkade 2016 i filmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”, där hon hade en mindre biroll.

Under torsdagen, 22 mars, kommer Dagny Carlsson även tilldelas Stora Gerontologipriset 2018, som delas ut på Health Sciences Centre i Lund.

Årets tema är ”Evidensbaserad prevention, vård och omsorg för äldre - ambitioner och verklighet”. Priset är på 20 000 kronor och går till Dagny med motiveringen:

”Dagny Carlsson startade sin blogg vid 99 års ålder och har sedan dess blivit en svensk ikon. Hon har bland annat valts till ”Veckans svensk” i TV och var en av Sveriges Radio P1s sommarpratare 2017. Dagnys personliga berättelser om livet både nu och då är uppfriskande i sin allmängiltighet. De speglar också historien och samhällets utveckling ur en 105-årig människas perspektiv. Dagnys sätt att hantera teknikens utveckling gör henne till en positiv förebild för alla som brottas med digitala utmaningar. Hon är ett levande bevis på att äldre genom sin långa levnadshistoria kan bidra med värdefulla erfarenheter och vara aktiva mycket långt upp i åren. Dagny är en inspirationskälla för många och har genom att vara sig själv gett äldre människor ett ansikte i svensk kultur.”.

Publicerad 21 March 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag