Skräcken i hissen – kokhet pappersmassa rann in

Person fast i hiss när schaktet fylldes

NYMÖLLA. En medarbetare på Stora Enso fastnade hissen. Samtidigt vällde kokhet pappersmassa in i schaktet och hissen fylldes med farliga gaser.

Av
Felix Alnemark

Den klaustrofobiska händelsen skedde 27 februari. Då skulle en medarbetare åka i en av hisserna på Stora Enso men när hissen kom ner till rätt våning öppnades inte dörrarna. Personen tog kontakt med personal i ett manöverrum som upptäckter att en gummibälg som hindrar pappersmassa och gaser från att läcka ut från en tank, har glidit ur sitt läge.

Trycket gör att att en stor mängd pappersmassa som är 100 grader varm, lut, ånga och SO2-gas trycks ut från tanken. Pappersmassan rinner ner i hisschaktet och påverkar kablarna vilket får hissen att sluta fungera. Pappersmassan rinner ut mot hissdörren och ner till våningen under.

Personen som sitter fast i hissen märker av hög värme från ångan och pappersmassan och gas. Medarbetaren tar på sig en gasmask. En elektriker som har kunskap om hissar kontaktades och hissen kunde tvångsköras upp en våning så att personen kunde tas sig ut.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket. Lokaltidningen har sökt Stora Ensos arbetsmiljö- och säkerhetschef.

Publicerad 07 March 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag