Så påverkas elpriset av köldknäppen

Februari dyraste månaden sedan 2016

ELPRISET.

Priset per kilowattimme väntas närapå fördubblas under torsdagen som en följd av att kylan håller stora delar av Europa i ett järngrepp.

Av
Magnus Wahlström

Att hela Sverige för närvarande ockuperas av kung Bore har knappast undgått någon. Förutom utmanande väglag och tjocka koftor medför köldknäppen även att elpriset påverkas.

– Elpriset påverkas en hel del av kylan och det som händer är ju att uppvärmningsbehovet ökar. Folk behöver helt enkelt värma sin hus, säger Faraz Azima, vd på prisjämförelsesajten Elskling.

Priset per kilowattimme har under februari stannat på drygt 40 öre, vilket är omkring 30 procent högre än januari.

– För att hitta motsvarande nivåer får vi gå tillbaka till november 2016 och innan dess februari 2012. Det är sällan priset landar på strax över 40 öre, säger han.

Vanligtvis importeras el från grannländerna om behovet i kalla Sverige ökar. Men eftersom vädret är kallt i stort sett i hela Europa är även de andra elmarknaderna ansträngda för tillfället.

Under onsdagen låg elpriset i Sverige på 49 öre, men under torsdagen förväntas det nära på fördubblas till 94 öre.

– Orsaken till den stora ökningen är att importen från Tyskland är begränsad, förklarar Faraz Azima.

Men torsdagens höga elpris ska inte behöva ha allt för stor påverkan sett över hela mars. Elpriset, som beräknas som ett medelvärde för hela månaden, förväntas under mars landa på 40 öre, det vill säga samma siffra som i februari.

Således bör oron inte bli allt för stor för de med rörliga elavtal. Om konsumenten likväl dristar sig till att försöka hålla ner priset blir tipset från Faraz Azima enkelt:

– Det som drar mest ström är uppvärmning. Har du möjlighet kan det vara bra att hämta ved och elda i spisen för att sänka trycket på den övriga uppvärmningen, säger han avslutningsvis.

Publicerad 01 March 2018 06:00