Pappan misshandlade sitt nyfödda barn – döms till fängelse

Led inte av allvarlig psykisk störning

KRISTIANSTAD. Den pappa som i december i fjol dömdes av hovrätten för synnerligen grov misshandel efter att vid upprepade tillfällen ha misshandlat sin nyfödda dotter, får fyra års fängelse. Det meddelar hovrätten för Skåne och Blekinge i dag. Mamman frias helt.

Det var den 9 september 2016 som det unga föräldraparet inkom till akuten med sin då en månad gamla dotter. Dottern uppvisade andningssvårigheter och avled senare till följd av hjärnblödning.

Vid obduktionen konstaterades att flickan hade ett stort antal revbensfrakturer av olika ålder och att hon haft flera blåmärken både i ansiktet och på kroppen under sin korta livstid.

Mamman och pappan åtalades båda vid Kristianstads tingsrätt för synnerligen grov misshandel. Åklagaren gjorde i första hand gällande att föräldrarna eller en av dem aktivt hade tillfogat flickan frakturerna och blåmärkena. Hon gjorde i andra hand gällande att föräldrarna skulle dömas för att de inte ingrep och förhindrade den andre förälderns misshandel enligt principen om garantansvar.

Föräldrarna åtalades även för vållande till annans död, grovt brott, då de inte i tid sett till att flickan fått vård och därigenom orsakat hennes död.

Föräldrarna förnekade dock att det hade utsatt flickan för våld och tingsrätten ansåg det inte bevisats att skadorna och blåmärkena inte uppstått på annat sätt. Åtalen ogillades därför.

När fallet lyftes i hovrätten blev utgången dock en annan. I december i fjol meddelade hovrätten att pappan döms för synnerligen grov misshandel av sin dotter.

"Misshandeln bedöms som synnerligen grov då pappan visat synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom."

Hovrätten frikänner dock båda förädlarna på åtalspunkten vållande till annans död. Mamman frias även för misshandel, då det enligt rätten inte finns stöd att anta att mamman inte skulle ha ingripit om hon förstått att flickan var utsatt för misshandel.

Pappan har sedan domen i december genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han utförde gärningen under påverkan av en psykisk störning, men att denna inte var allvarlig. Påföljden blir därför fängelse i fyra år.

Publicerad 12 February 2018 01:15

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag