Ida Redig tänker inte göra någon besviken

MELLO. Hon har spelats flitigt i P3, turnerat som körsångerska till Kent och varit förband till bland andra Marit Bergman och Titiyo. Nu gör Ida Redig debut i Melodifestivalen med låten ”Allting som vi sa” som hon har skrivit tillsammans med Yvonne Dahlbom och Jesper Welander.

Av
Johan Svensson

– Jag har jobbat stenhårt för att komma hit. De som har lyssnat på mig innan och gillar min musik kommer att älska låten. Ingen kommer att bli besviken och känna att nu gör Ida något som inte är hon. Jag har proddat, mixat och gjort allt som vanligt. Det här är Ida Redig rakt igenom, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte se varför man inte skulle gilla låten. Den är jättestark och jag tror verkligen att jag kan vinna.

Har du sökt till Melodifestivalen tidigare?

– Förra året fick jag stolpe ut. Efter det bestämde jag mig för att jag ska vara med. I hela min karriär har jag jobbat helt kompromisslös med min musik och för mig är det lite av ett statement att vara med.

Vilken är den största skillnaden med att synas i det här sammanhanget?

– Det är fler tittare och en annan produktion, men inställningen är densamma. Allt jag gör ger jag hela min själ till. Jag har alltid varit på det sättet. Det spelar ingen roll om det står två personer i publiken eller tre miljoner. Jag har extremt stor respekt för människor som lyssnar på min musik.

Hur är din relation till festivalen?

– Det jag gillar med Melodifestivalen är att alla samlas för att ha kul, lyssna på musik och vara glada. Förutom att jag är här för att vinna så tycker jag att det ska bli kul att få möta publiken. Jag tror att jag har möjlighet att charma många och få folk att gilla min låt och vilja rösta.

Varför ska man rösta på dig?

– Det är dags att en bra svensk poplåt vinner Melodifestivalen. Då skulle jag skriva om den på engelska. Jag har gjort det förr och kan göra det igen. Det finns en plan.

BIDRAG:

IDA REDIG

Allting som vi sa

Om artisten: Gav förra året ut sitt tredje album, som var helt på svenska, och gör nu debut i Melodifestivalen. Har varit körsångerska till Kent och förband åt bland andra Marit Bergman, Titiyo och Kris Kristofferson.

JONAS GARDELL

Det finns en väg

Om artisten: Författaren, debattören och komikern Jonas Gardell behöver ingen närmare presentation. Han har gjort det mesta i Melodifestivalen, däribland varit programledare och mellanakt, utom att tävla.

MARGARET

In My Cabana

Om artisten: Sångerskan bakom artistnamnet heter egentligen Małgorzata Jamroży och kommer från Polen. Hon är främst känd för den svenskskrivna superhiten ”Cool Me Down”. Nu debuterar hon i Melodifestivalen.

LIAMOO

Last Breath

Om artisten: Liam Cacatian Thomassen blev känd för den breda massan när han vann Idol 2016. Nu siktar rapparen och sångaren på ytterligare en seger, den här gången i Melodifestivalen.

SAMIR & VIKTOR

Shuffla

Om duon: De har sjungit om att ta en groupie och att bada nakna. I år ska Samir Badran och Viktor Frisk visa oss vad shuffla är. Det här blir deras tredje försök i tävlingen.

MIMI WERNER

Songburning

Om artisten: Mimi Werner deltog i Melodifestivalen så sent som 2016 med låten ”Ain’t No Good” och slutade femma i sin deltävling. Nu är hon tillbaka med bidraget ”Songburning” som hon skrivit tillsammans med sin pappa Göran Werner.

STIKO PER LARSSON

Titta vi flyger

Om artisten: Vann musiktävlingen P4 Nästa i Sveriges Radio – och tog erbjudandet om en plats i Melodifestivalen. Har gett ut flera album och gjort vandringsturnéer runt om i Sverige.

MELLOEXPERTENS TIPS:

Om solen alltid skiner i Karlstad så regnar det garanterat i Göteborg. Åtminstone den här gråtrista lördagen i februari. För inte blir det hetare av att P4 Nästa-vinnaren Stiko Per Larsson ställer sig på scenen i ett fullkomligt iskallt Scandinavium? Jag räknar med att Polens svar på Rihanna, Margaret, kan ta oss till betydligt varmare breddgrader. Varför inte ett soligt Lissabon i mitten av maj? Hennes svenskskrivna monsterhit ”Cool Me Down” var oddsfavorit att vinna hela tjottaballongen 2016. Istället vann Michael Szpak och ”Color of Your Life” den nationella finalen men slutade först på nittonde plats i Eurovision Song Contest. Därför välkomnar jag Margaret med öppna armar och hoppas att vi nu snuvar hemlandet på segern med ”In My Cabana”. Har vi tur så kan Jonas Gardell vara en frisk fläkt på vägen.

Se upp för: Fröken Redig är, på ren skånska, redigt bra. Hennes låtar sätter sig som tatueringar och är omöjliga att få bort.

Publicerad 10 February 2018 16:48

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.