Ny undersökning: Här är de hetaste yrkena i Skåne

"Satsa på en yrkesutbildning"

SKÅNE. Arbetsmarknaden är fortsatt het i Skåne. Lättast att få jobb är det inom försäljning, service, vård och omsorg samt utbildning.

På torsdagen släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos för arbetsmarknaden i Skåne. Enligt myndigheten väntas 8 000 nya arbetstillfällen skapa i länet under året.

– Vi har stor efterfrågan inom många branscher i länet, framför allt inom offentlig tjänstesektor är bristen på arbetskraft särskilt påtaglig. Vill man däremot ha jobb direkt efter gymnasiet är det klokt att satsa på en yrkesutbildning inom till exempel bygg, industri eller omvårdnad säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Störst är efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. Den som har en högskoleutbildning eller har gått ett yrkesprogram på gymnasiet kan se fram emot goda jobbmöjligheter.

Här är ett urval yrken med mycket goda jobbmöjligheter 2018:

Speciallärare och specialpedagoger

Sjuksköterskor (grundutbildade och specialiserade, barnmorskor)

Mjukvaru- och systemutvecklare

Civilingenjörer

Lärare (för- och grundskola)

SFI-lärare

Kockar

Byggarbetare (Plåtslagare och VVS)

Industriyrken (mekaniker, CNC, elektriker m fl.)

Lastbilsförare

Undersköterskor

Publicerad 08 February 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.