Forskare: Gammalt Lego kan vara skadligt

Mest sökta leksaken på Blocket

SVERIGE. Gamla plastleksaker kan innehålla skadliga ämnen. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie. Störst anses riskerna vara hos en av de mest populära leksakerna på andrahandsmarknaden.

- Legoklossar från 70- och 80-talet är värstingen, säger Andrew Turner, forskare vid University of Plymouth, till brittiska BBC.

I studien har forskarna testat 200 plastleksaker som de lånat från bland annat förskolor och second hand-butiker. Flera av produkterna överskrider EU:s gränsvärden för farliga ämnen som antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

– Vi brukar säga att man ska vara försiktig med gamla leksaker som såldes före regelverken som kom i början på 2000-talet eftersom de kan innehålla farliga ämnen. Särskilt när man har små barn som kan stoppa leksaker i munnen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TT.

Legoklossar toppade annonssajten Blockets lista över mest sökta leksaker i fjor. Naturskyddsföreningens generalsekreterare tycker dock inte att man ska gripas av panik.

– Man ska inte gripas av panik, men man kan se det som en försiktighetsåtgärd. Eftersom man nu vet att det kan finnas risker så skulle jag säga att ta det säkra före det osäkra och ta bort dem, säger Karin Lexén till TT.

Publicerad 05 February 2018 08:48