Forskare: Gammalt Lego kan vara skadligt

Mest sökta leksaken på Blocket

SVERIGE. Gamla plastleksaker kan innehålla skadliga ämnen. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie. Störst anses riskerna vara hos en av de mest populära leksakerna på andrahandsmarknaden.

- Legoklossar från 70- och 80-talet är värstingen, säger Andrew Turner, forskare vid University of Plymouth, till brittiska BBC.

I studien har forskarna testat 200 plastleksaker som de lånat från bland annat förskolor och second hand-butiker. Flera av produkterna överskrider EU:s gränsvärden för farliga ämnen som antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

– Vi brukar säga att man ska vara försiktig med gamla leksaker som såldes före regelverken som kom i början på 2000-talet eftersom de kan innehålla farliga ämnen. Särskilt när man har små barn som kan stoppa leksaker i munnen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TT.

Legoklossar toppade annonssajten Blockets lista över mest sökta leksaker i fjor. Naturskyddsföreningens generalsekreterare tycker dock inte att man ska gripas av panik.

– Man ska inte gripas av panik, men man kan se det som en försiktighetsåtgärd. Eftersom man nu vet att det kan finnas risker så skulle jag säga att ta det säkra före det osäkra och ta bort dem, säger Karin Lexén till TT.

Publicerad 05 February 2018 08:48

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.