Sommartiden kan vara på väg bort

"Nu verkar det som om det lossnar"

SVERIGE. Sommartiden infördes i Sverige 1980 och sedan dess har även en diskussion kring om den ska slopas funnits. Tuve Skånberg (KD) har årligen skrivit motioner till riksdagen om att ta bort tidsomställningen. Nu hoppas han att frågan ska få gehör.

Av
Magnus Wahlström

– I sådana här frågor är det ju en ketchupeffekt, det händer ingenting och ingenting, och så händer allting snabbt. Nu verkar det som om det lossnar, säger Tuve Skånberg till Ekot.

Inte bara Sverige och Finland har tagit upp frågan om tidsomställning till diskussion. Även Polen och länderna i Baltikum har frågan debatterats på senare tid. Tomas Eneroth menar nu att frågan bör utredas av EU-kommissionen.

– Ska vi lägga ned tid och kraft på det så måste vi också veta att det finns förutsättningar att nå framgång. Jag tror att vi också i Sverige skulle behöva en bredare samhällsdiskussion först om för- och nackdelarna. Frågan har ju diskuterats i riksdagen under en lång tid och avslagits vid varje tillfälle, säger Thomas Eneroth till Ekot och tillägger:

– Men jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag.

Nästa vecka väntar debatt och omröstning i frågan i Europaparlamentet.

Publicerad 02 February 2018 10:34

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.