Sista dagen att anmäla sig till högskoleprovet

Förlängs med en dag på grund av teknikstrul

SVERIGE. Universitets- och högskolerådet (UHR) meddelar att anmälningstiden för vårens högskoleprov förlängs med ett dygn med anledning av hög belastning. Ny sluttid är ikväll, den 2 februari, klockan 24.00.

Av
Magnus Wahlström

Lördagen den 14 april går vårens högskoleprov av stapeln. Anmälningstiden för provet löpte egentligen ut på torsdagskvällen, men när provskrivare som väntat in i det sista med att anmäla sig uppstod serverproblem.

– Många väntar med att anmäla sig till högskoleprovet i sista stund. Belastningen på servrarna ledde till att det tog tid för anmälningssidan att ladda upp, skriver UHR på sin hemsida.

Resultatet blev att UHR på torsdagskvällen beslutade att förlänga anmälningstiden med ett dygn. Ny sluttid blir därmed ikväll, fredag, klockan 24.00.

UHR uppmanar även de som vill anmäla sig till vårens prov att göra det under dagtid på fredagen för att undvika att belastningen för deras servrar återigen blir för stor.

Höstens högskoleprov infaller lördagen den 21 oktober och anmälningstiden pågår mellan den 15 augusti till den 3 september.

Publicerad 02 February 2018 08:26

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.