Sveriges äldsta cirkus slutar med djur

"Måste hänga med i tiden"

SVERIGE. Debatten kring djur på cirkus har länge gått het. Nu väljer Sveriges äldsta cirkus, Malmöbaserade Brazil Jack, att helt sluta med djur.

– Vi har alltid anpassat oss till tiden och följt med i utvecklingen. Det är väl därför som vi funnits så länge också, säger Trolle III Rohdin, cirkusdirektör för Cirkus Brazil Jack som nu går in på sitt 119:e år.

Att sluta med djur är ett beslut som vuxit fram succesivt för cirkussällskapet.

– Vi har trappat ner under flera år. 1999 slutade vi helt med vilda djur såsom elefanter och vi har inte ägt några egna djur på 20 år. Vi måste anpassa oss till det publiken vill ha. Det har vi alltid gjort. Andra har tvingats lägga ner för att de inte kunnat anpassa sig till tiden, säger Trolle Rhodin.

När Brazil Jack i veckan gick ut och berättade att de framöver kommer vara helt djurfria blev responsen omedelbar.

– Det har fullkomligt exploderat så vi har haft fullt upp. Men vi har bara fått positiv respons och jag tror att detta kommer att leda till att vi än mer än tidigare blir en cirkus för alla, säger han.

Några som mottagit Brazil Jacks beslut med glädje är organisationen Djurens rätt som länge drivit kampanj under parollen ”Cirkus är kul, men inte för djuren”.

Under vårens föreställningar hos Brasil Jack kommer cirkusbesökarna istället för djurnummer bjudas på äkta cirkuskonst som ”Starke mannen”, ”Gummikvinnan” och "Den mänskliga kanonkulan".

– Det är ju den typen av akter som man egentligen vill se när man besöker en cirkus. Det är riktig gammal cirkuskonst, avslutar Trolle Rohdin.

Publicerad 01 February 2018 09:12

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.