Byggaren som vill utmana i stjärnkockens akademi

Marcus är en av tio som gör upp om en plats i Johan Jureskogs kök

KRISTIANSTAD. Av hundratals sökande blev Marcus Holmberg från Gärds Köpinge en av tio som valdes ut av stjärnkocken Johan Jureskog. Nu gör 36-åringen upp om segern i TV3:s nya program Kockakademin.

– Detta var bland det roligaste jag gjort. Drömmen är att en dag få jobba med mat på heltid. Förhoppningsvis ger det här en skjuts in i branschen, säger ställningsbyggaren Marcus Holmberg.

I Kockakademin får tio matglada chansen att tävla om sitt drömjobb – en anställning på Johan Jureskogs prisbelönta restaurang AG i Stockholm. Tv-tittarna får inte bara följa deltagarnas väg i köket utan även hur det är i livet kring tävlingen. De bor tillsammans i ett hus i Stockholms skärgård.

– Konceptet är jättebra. Det blandas med både reality matlagning och det kändes kul att lära känna de andra lite mer än man kanske inte gjort i andra typer av program, säger Marcus Holmberg, som själv tog sig till slutkvalet i Sveriges mästerkock för två år sedan.

– Där tävlar du mot andra och är helt lämna till din egen matlagning. Nu får man jobba i lag, kunna be varandra om tips och råd och tillsammans nå framgång. Den enda baksidan är väl att en person lämnar varje vecka.

Tvåbarnspappan Marcus lämnade familjen hemma i Gärds Köpinge när han for till Stockholm. Målet: att komma hem med segern.

– Du har bara en chans att visa framfötterna. Tar man inte chansen är det kört. Jag kan säga att jag kommer göra mitt allra bästa för att vinna.

Han är självlärd i köket och tvingades mer eller mindre lära sig laga mat då han flyttade hemifrån i ung ålder. Matlagningen har växt till att bli en stor hobby.

Vad inspireras du av?

– Allt. Jag snappar upp det jag kan, från matlagningsprogram till recept. Är det en svår maträtt vill jag prova och laga den. Jag vill utmana mig själv hela tiden.

Vad kan du inte vara utan när det kommer till mat?

– Kött. Jag har aldrig varit intresserad av det vegetariska och kommer vara en köttkille resten av livet. När det kommer till nötkött ska det vara det vara stekt till medium utan en massa onödiga kryddor. Den som vill ha well done gör sig icke besvär i mitt kök…

Kockakademin har premiär ikväll torsdag, klockan 21 i TV3. Där kommer de tio tävlande att lära känna varandra och ställas inför utmaningar i köket. Eller som akademins rektor Johan Jureskog säger i premiäravsnittet.

– Nu blir det allvar. Ta plats i köken.

Förutom Marcus Holmberg är även Helsingborgaren Max Bogren-Lindahl med i programmet.

Publicerad 01 February 2018 06:00