Osäkerhet på bostadsmarknaden – nu tror mäklarna på billigare priser

Nästan varannan mäklare tror på fallande priser

SKÅNE. Fler mäklare spår prisnedgång på bostadsmarknaden. Fyra gånger fler tror på billigare priser än de som tror på prisuppgång. Det visar en undersökning som Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard gjort. Senast mäklarna trodde på sjunkande priser var inför amorteringskravet i fjor.

– Det nya amorteringskravet, som träder i kraft i mars 2018, påverkar också mäklarens bild av prisutvecklingen framåt då en sådan lag skapar osäkerhet. Människor vill planera sin boendeekonomi långsiktigt och regler som införs hastigt skapar avvaktande konsumenter, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Resultatet från månadens Mäklarpanel visar att nästan hälften, 47 procent, tror att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden. Endast 14 procent tror på prisuppgång och fyra av tio mäklare tror på stillastående priser.

– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång. De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger. I januari drar marknaden igång på nytt med många nya bostäder till försäljning. I kombination med tidigare osålda objekt skapar det dock ett större utbud som i sin tur leder till lägre priser, säger Carolina Stegman.

Trots mäklarnas ökande tro på billigare bostadspriser ser andra experter ett problem. Många unga och äldre riskerar att drabbas med det nya amorteringskravet och att bostadspriserna ökar.

– Konsekvensen blir att trycket på de små och billigare bostäderna kommer att öka och att fler får svårt att byta boende. En effekt kan bli att man bygger upp en inlåsningsproblematik med yngre som inte kommer hemifrån, separerade som inte kan flytta isär och äldre som inte hittar lämpliga boenden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till nyhetsbyrån Siren.

Det nya amorteringskravet som införs nästa år drabbar de som lånar 4,5 gånger hushålletm inkomst före skatt. Enligt Finansinspektionens, FI:s, kalkyl kommer var tionde hushåll att påverkas av det nya kravet och hushållen kan räkna med i snitt en ökad månadskostnad med cirka 2 000 kronor i månaden.

Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman menar att de som är på jakt efter ny bostad inte ska känna någon oro.

– De konsumenter som avvaktat med att köpa boende under den turbulenta hösten kommer troligen att behöva köpa i vår. Människors byte av bostad är i de flesta fall behovsstyrt och det man som konsument ska tänka på är att man köper och säljer på samma bostadsmarknad och därför inte behöver känna någon större oro att ge sig ut på marknaden, säger Stegman i ett pressmeddelande.

Publicerad 12 December 2017 10:03

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.