Torkar glömdes kvar i kvinna efter förlossning

"Möjliga konsekvenser är infektion eller död"

KRISTIANSTAD. En kvinna blödde efter en förlossning och för att stoppa den användes flera torkar. Men två torkar, en form av kompressor, glömdes kvar i kvinnans underliv och hon drabbades senare av en infektion. Nu får centralsjukhuset i Kristianstad kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Av
Andreas Holm

Kvinnan, som själv är läkare, kände till risken för infektion. Ändå förstod man inte det akuta i hennes besvär när hon sökte för sina smärtor, hävdar kvinnan i sin anmälan till Ivo.

"Jag förklarar att jag har våldsamma smärtor och ber om att få tid till gynekologisk undersökning. Svaret blir att jag ska ta alvedon + diclofenac och så får vi se när jag kommer in till amningskontroll efterföljande dag om det eventuellt kan bli gynekologisk undersökning."

I samband med förlossningen i våras fick patienten en bristning som syddes ihop av både barnmorskan och läkaren. Tre dagar efter förlossningen återkom patienten till sjukhuset med smärta i underlivet och illaluktande flytningar. Vid undersökning upptäcktes att två torkar i kvinnans underliv hade glömts kvar efter sutureringen och orsakat en infektion. Patienten fick behandling med antibiotika.

Händelsen kunde slutat riktigt illa menar patienten, som i anmälan skriver att det kunde gett "möjliga konsekvenser som livmoderinfektion, död, eller bukhinneinflammation".

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar personalens bristfälliga kännedom om rutinerna.

Vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att all personal ska ha kännedom om rutinen för kontrollräkning av tork efter förlossning i framtiden.

Publicerad 03 December 2017 07:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag