Johanna trivs med volontärlivet i Tanzania

"Jag kommer defenitivt återvända hit”

KRISTIANSTAD/TANZANIA. Johanna Delén från Kristianstad befinner sig just nu i Tanzania för volontärarbete på en kombinerad barnhem och skola. Och redan efter några veckor på plats har hon bestämt att hon kommer att återvända till Tanzania.

– Jag hade bestämt mig innan jag åkte att gå in med ett öppet sinne och en positiv inställning och det har fungerat hur bra som helst. Efter att ha spenderat tid här så säger erfarenheten att det var ett bra val. Detta på grund av att det är väldigt mycket som är och fungerar annorlunda och du finner dig ständigt i nya situationer att hantera eller ta ställning till, berättar Johanna Delén.

Hon spenderar dagarna på en skola och stöttar läraren i klassrummet men håller också i lektioner. Efter skoldagen finns Johanna kvar och stöttar på barnens fritid som de spenderar på barnhemmet, spelar fotboll eller hittar på andra saker med barnen.

Hon bor tillsammans med flera andra volontärer och efter dagarna som volontär är det i volontärhuset de möts upp igen och på sin lediga tid passar de också på att se mer av landet tillsammans och hon har bland annat fått chansen att besöka varmvattenkällor och åkt på safari och enligt Johanna har befolkningen tagit emot dem med öppna armar.

– Ja, människorna här är väldigt öppna, positiva, pratglada och hjälpsamma. En stor skillnad är dock synen på tid, om du bestämmer att du ska träffa någon klockan tolv så kan du nästan alltid räkna med att de kommer minst en halvtimme-timme senare. Och även om inte alla kan engelska utan mest swahili så hittar man ändå sätt att kommunicera på.

Den 17 december åker Johanna Delén tillbaka till Sverige igen men berättar att hon definitivt kommer att återvända till Tanzania.

– Jag tycker det är viktigt att försöka göra skillnad, smått som stort. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Publicerad 01 December 2017 08:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag