Så tar bedragarna alla dina pengar

Polisen varnar för nya utstuderade metoden

SVERIGE. Telefonbedrägeri har länge varit ett enkelt sätt för tjuvar att lura hederliga människor som oroar sig för sina pengar. De senaste veckorna har ytterligare en metod, där bedragarna använder sig av personens egna Bank-id, uppdagats.

– De ringer till målsäganden och säger "Hej, det här är banken". De kan exempelvis säga att de ser att ditt kort har använts för köp i en butik i Tyskland och de frågar om det är du som gjort köpet. Det här är en fråga som riktiga banker skulle kunna ställa eftersom de är duktiga på att upptäcka misstänkta köp utomlands. Då säger de att det verkar röra sig om ett bedrägeri, och det måste de naturligtvis sätta stopp för. Och det tycker ju du är en bra idé eftersom det handlar om dina pengar, säger Jan Olsson, polisens bedrägeriexpert till dinapengar.se.

När bedragarna fått med sig målsägaren på banan ber de personen i fråga att logga in på sin bank via bank-id.

– De säger åt dig att logga in med ditt bank-ID så att de kan spärra ditt kort. I det här läget har bedragaren redan surfat in på bank-ID på sin dator och lagt in ditt personnummer. När du ska logga in så trycker de "enter" och skickar i väg ditt personnummer till Bank-ID. Så när du skrivit in personnummer och lösenord så loggar du i stället in busen, säger Jan Olsson till dinapengar.se.

Eftersom bedragaren då är inloggad så får offret ett felmeddelande.

– Busen fortsätter prata med dig och kan säga åt dig att vänta med att försöka logga in eftersom det är ett tekniskt fel. När du sedan försöker logga in igen så godkänner du i stället att busen flyttar alla dina pengar till kontot som sedan används för att ta ut pengarna.

För att skydda sig mot detta och andra bedrägerier uppmanar Jan Olsson konsumenterna att aldrig tro på denna typ av samtal.

– Grundtesen till Sveriges alla bankkunder är: Banken ringer inte och ber dig logga in med Bank-ID. Om någon gör det så avsluta samtalet, säger Jan Olsson.

Publicerad 29 November 2017 11:50

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag