Fritt fram att flagga Skånskt

Den rödgula fanan får användas i officiella sammanhang

SKÅNE. Fritt fram att flagga skånskt. Det beskedet gav Regionfullmäktige i Region Skåne under tisdagen efter att de beslutat att den röd-gula skånska korsflaggan ska användas i officiella sammanhang.

Frågan om huruvida den skånska flaggan ska få hänga bredvid den svenska utanför bland annat Rådhus Skåne i Kristianstad, har debatterats hett under året. Detta efter att biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab, ställt sig kritisk till Sverigedemokraternas motion om att ge den skånska flaggan officiell status. Enligt honom skulle ett bifall till en sådan motion kunna öppna upp för andra privata och politiska flaggor.

Sverigedemokraterna har dock inte varit ensamma om att vurma för den rödgula fanan. Flera politiska partier både till höger och vänster har under hösten slagits för saken.

– Den gulröda skånska flaggan är väl förankrad, välkänd i Skåne och populär bland skåningar. Det är hög tid att den får officiell status, sa Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), tidigare i höst.

Carl Johan Sonesson för Moderaterna har också gjort flaggan till sin hjärtefråga.

– Vi är naturligtvis glada för beslutet, även om det inte var nödvändigt. Det finns ett gällande beslut från 1999, som lyder exakt likadant, säger regionpolitikern Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

Alla är dock inte nöjda med Regionfullmäktiges beslut.

– Att detta ärende återkommer nu går inte att se som något annat än ytterligare ett exempel på hur allt mer av den svenska politiken går ut på att förhålla sig till förslag från den yttersta och den bruna högern, säger Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Publicerad 29 November 2017 10:55

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag