Tog katt från sjuk man – nu JO-anmäls händelsen

Länsstyrelsen omhändertog katt då ägaren låg på sjukhus

SKÅNE. "Katten var min sons bästa vän". Så skriver en kvinna i en anmälan till justitieombudsmannen (JO) efter att länsstyrelsen omhändertagit hennes sons katt när sonen hamnade på sjukhus. Detta trots att sonen ska ha ordnat kattvakt samt mat och vatten till katten. Nu är katten försvunnen.

Det var i somras som mannen blev akut intagen för vård på sjukhus. Kvar i hemmet fanns hans katt. Sjukhuspersonal var under uppfattning att katten lämnats helt ensam och anmälde detta till länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet i Kristianstad. Omedelbart omhändertogs katten.

"Jag blev inte informerad. Detta är ett uttryck för myndighetsmakt och överförmynderi", skriver mannens mamma i anmälan, där hon även berättar att sonen ordnat kattvakt och både mat och vatten för katten.

När sonen kom hem efter sin sjukhusvistelse upptäckte han att katten var borta, och det verkar som ingen vet var katten tagit vägen.

"Katten var min sons bästa vän. Min son verkat inte kunna få tillbaka katten. Vi vet inte vad som har hänt den!", skriver kvinnan till justitieombudsmannen.

Publicerad 22 November 2017 07:50