Insänt:

"Militära insatser löser inte problemen i förorten"

INSÄNT. I en debatt talar M-Politikern Mikael Cederbratt ut om att militära insatser borde sättas in mot de unga gängen i våra förorter. Att enbart sätta in militära insatser är ingen bra lösning alls utan samhället måste göra mer för att få kontrollen på dödsskjutningarna,brotten och kriminaliteten. Satsa på de unga och låt dom få utvecklas utan att vara rädda. Militära insatser kommer aldrig kunna lösa den ojämlikhet som finns i våra förorter. Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för och beskriva problematiken i våra förorter.

Förorten är inte bara gatuvåld och skjutningar. Vi älskar inte utanförskapet och våldet. Politiker och media: Välkomna också de dagar det inte brinner några bilar. Välkomna hit till våra förorter också dagar de inte är skottlossning och stenkastning. Jag lovar att ni kommer bemöta människor som är precis lika fantastiska som er själva!

Det finns en förort bortom fördomarna om att tillvaron här helt präglas av våld och gangsters. Här finns fantastiska människor som tar hand om varandra som i en stor familj. Precis som alla andra människor i Sverige vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av det vackra Sverige.

Det handlar inte om att förneka problemen som finns här, utan varje förort har sina problem och det finns både bra och dåliga grejer här. Men att se ned på oss unga som bor här är helt fel. Det handlar om att öppna ögonen, hjärnan och hjärtat för ett bredare perspektiv.

Det är dags nu och jag uppmanar både media och politiska partier att delta i att förändra den svartmålade mediebilden om oss. Kom prata med oss utsatta boenden istället för att prata om oss. Ta oss på allvar. Se oss som en del av samhället. Vi är inga djur i bur. Ta med oss i arbetet för ett bättre Sverige.

Shamm Salih

Publicerad 14 November 2017 16:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.