Mindre företag får en chans i kommunala upphandlingar

HÄSSLEHOLM/KRISTIANSTAD. Ett nytt projekt ska göra det möjligt för mindre företag att lämna in anbud i kommunala upphandlingar.

Jordbruksverket har nu gett positivt besked om stöd till projektet matupphandling 80/20. Projektet har beviljats ett projektstöd om 75 375 kronor från Jordbruksverket och ett övrigt offentligt stöd från Leader LAG PH på 24 625 kronor, vilket innebär drygt 100 000 kronor i projektstöd.

Krinova som står bakom projektet i samarbete med kommunerna i nordöstra Skåne, (Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Bromölla och Hässleholm) samt LRF, lokala grossister och livsmedelsproducenter vill man nu vidareutveckla och sprida upphandlingsmodellen 80/20 som Hässleholms kommun tillsammans med Kristianstads kommun tagit fram för att möjliggöra för mindre och lokala företag att lägga bud i deras livsmedelsupphandling.

Genom den nya modellen ska man som mindre företag samarbeta och kunna gå samman lokala små livsmedelsproducenter och lokala mindre grossister.

– Tanken här är att man försöker skapa möjligheter även för de lokala handlarna och entreprenörerna så att de ska kunna leverera även till kommunen som ofta gör stora upphandlingar. Men vi tycker det är viktigt att se över även de små lokala företagarnas överlevnad. Därför är ett sådant här projekt extra viktigt, säger Tommy Nilsson Leader lag ph.

Publicerad 10 November 2017 07:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag