Tjuvfiskande liga fastnade i polisens nät

Nu åtalas nio män för storskaligt organiserat tjuvfiske

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

NORRA SKÅNE. Nio män åtalas för omfattande tjuvfiske i Småland med omnejd. Männen är utländska medborgare och misstänkts för grovt häleri.

Männen har under juli och augusti i år ingått i en organisation som bedrivit olovligt fiske i sjöar där enskild fiskerätt råder. De åtalade misstänks ha hanterat och sålt fisk och kräftor till fiskmarknader i Stockholm och Göteborg vid elva tillfällen. Det har gett intäkter på minst 400 000 kronor. Enligt polisen har de tjuvfiskat och sålt över 1000 kilo gös, över 1000 kilo signalkräftor och över 100 kg gädda.

 Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren och assistentåklagare Saramaria Johansson i ett pressmeddelande.

Två av männen togs på bar gärning under en fisketur på Bergundasjön i Växjö kommun. Det ledde polisen vidare till en fastighet i Tingsryd där resten av de åtalade greps vid ett tillslag.

Där gjordes beslag av fiskenät, kräftmjärdar, gummibåtar, båtmotorer, iskylar med mera.

Samtliga män åtalas för grovt häleri och åtta av dem för grovt brott mot fiskelagen.

 Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar, säger Saramaria Johansson

Rättegången väntas pågå i nio dagar och inleds den 17 oktober i Linköpings tingsrätt då Växjö tingsrätt inte har plats för alla åtalade samtidigt.

Publicerad 11 October 2017 15:57

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag