Många nyanlända sänker rikssnittet

KRISTIANSTAD. Kristianstads ranking när det gäller skolresultat sjunker. Det visar årets skolranking från Lärarförbundet som presenterades i dagarna.

Av 290 kommuner i hela landet så sjunker Kristianstad från en 51;a plats i fjol till en 98;e plats. En stor anledning är den låga andel behöriga till gymnasiet, där Kristianstad kommer på placering 163 av 290. Många nionedeklassare är med andra ord inte behöriga till gymnasiet i kommunen.

Enligt Kenth Olsson, förvaltningschef på barn- och utbildning så krävs det inte så mycket för att placeringarna ska falla och att en stor anledning till fallet beror på ett stort antal nyanlända till kommunen.

– Vi har haft ett stort antal elever som har börjat i åttonde och nionde klass och det är mycket att läsa in, vilket gör att alla inte hinner få behörighet till gymnasiet, vilket drar ner rankingen. Men eftersom vi är väl medvetna om detta så är det också något vi jobbar med och där vi gör extra insatser.

Bara den senaste tiden har man i Kristianstad kommun startat 37 stycken förberedelseklasser för nyanlända. Man kommer också framöver att införa lovskolor och sommarskola nästa år, för de elever som behöver extrahjälp och komma ifatt för att få sina betyg.

När det gäller extra resurser hamnar Kristianstad också lågt precis som i fjol och ligge rpå en 159;e plats av 290. Hur mycket resurser kommunen tilldelas är dock ett politiskt beslut.

– Ja, mitt uppdrag är att hantera de resurser vi får på bästa sätt. Det vi ser är dock att behovet av särskilt stöd ökar i hela landet och vad det beror på vet man inte riktigt.

När det gäller antalet behöriga lärare ligger dock Kristianstad över rikssnitten och hamnar på plats 22 av 290.

Publicerad 11 October 2017 12:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag