Varning:

Kontokortstjuvar härjar på parkeringar

"Otäckt att man inte längre kan lita på folk"

KRISTIANSTAD. Efter rånet vågar hon inte längre gå och handla ensam. Upplevelsen för några veckor sedan har satt djupa spår hos Ros-Marie Olsson.

Ros-Marie Olsson var och handlade på Ica Maxi i Kristianstad som vanligt. Hon var precis som hon brukar extra försiktig när hon betalade med kortet och höll handen över för att skydda så att ingen såg när hon slog in koden.

– Jag är alltid försiktig vid betalning med kort och skymmer sikten så att ingen kan se min kod. Dessutom går jag alltid med en hand på min handväska, vilket jag gjorde även den här dagen, berättar Ros-Marie Olsson.

Hon märkte inget ovanligt eller konstigt under sitt besök i butiken och inte heller på väg ut i bilen uppfattade Ros-Marie något utöver det vanliga.

På väg in i bilen kommer dock en grönblå Ford Mondeo och kör upp bredvid. Han kör så nära att Ros-Marie inte kan ta sig ut och trängs in mellan mannens bil och sin egen bil.

Mannen går ut och börjar vifta med armarna samtidigt som han skriker om sin fru och sjukhus.

– Jag blir lite stressad och pekar mot sjukhuset. Tittar runt mig för att se om frun ligger någonstans men ser inget. När han öppnar sin bildörr är jag helt instängd och börjar få panik. Jag säger att jag inte kan hjälpa honom men han fortsätter skrika och viftar med en vit lapp. Jag ser dock att det inte står något på lappen men han fortsätter skrika, denna gången om Karlskrona sjukhus. Jag blir rädd och känner att något inte stämmer.

Mannen går fram mot Ros-Marie och är i det närmaste hysterisk. Han fortsätter skrika om sjukhus och vid ett tillfälle tar Ros-Marie bort handen från väskan och pekar mot sjukhuset. Plötsligt avviker mannen skrikande och kör iväg.

Tjugo minuter senare ska Ros-Marie betala parkeringsavgiften i parkeringshuset vid Galleria Boulevard och märker då att kontokortet saknas.

Hon ringer sin man som kontaktar banken för att spärra kortet men då är kontot redan tömt.

– Jag ser den här mannens ansikte framför mig hela tiden och jag vågar inte längre åka och handla ensam. Jag som alltid är så otroligt försiktig, ändå händer detta. Det är så fruktansvärt otäckt och jag känner mig otrygg överallt. Och trots att jag kunde beskriva både bilen och mannen så är ärendet hos polisen redan nerlagt, vilket känns tråkigt. Det innebär att de här personerna kan fortsätta att lura fler människor.

Bara dagar efter, råkar Eva Johansson ut för en liknande händelse på Citygross parkering i Hässleholm.

Hon fick också sitt kort tömt och precis som i Kristianstad frågade mannen efter vägen till sjukhuset.

– Det är otäckt att man inte längre kan lita på folk. Risken finns att man inte vågar hjälpa när det väl behövs, säger Eva Johansson.

Fotnot. I Kristianstad var bilen en utlandsregistrerad Ford Mondeo årsmodell någon gång mellan -95-99 Blågrön i färgen och högerstyrd. Mannen upplever Ros-Marie var i 50-årsåldern och det var oklart vilket språk han använde. Han frågade dock om Ros-Marie kunde spanska.

Publicerad 23 September 2017 07:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag