Anjas hopp står till behandling utomlands

Varken strålning eller cellgifter har hjälpt

ÅHUS. För drygt 2,5 år sedan upptäckte Anja Arkell en knuta i ena bröstet. Och det var början på en lång tids smärta, sjukhusbesök, strålning och cellgifter som Anja upplevde åt upp henne inte bara på utsidan utan även på insidan. Hon beskriver det som att giftet tog över hennes kropp.

Efter en kontroll fick hon beskedet att det var en tumör. Enligt läkaren kunde man operera bort en bit av bröstet där tumören satt och sedan skulle hon vara frisk.

– Efter operationen sa min läkare att jag var frisk. Ändå skulle jag gå på cellgift, jag skulle strålas 32 gånger och äta mediciner i tio år. Jag fick förklaringen att det skulle minska risken för återfall.

Behandlingen påverkade Anja och hennes kropp. Hon fick dåligt minne, blev känslig för ljud och kände sig svag. Cellgifterna angrep hela kroppen utifrån och in.

– Även om jag fått besked om att tumören var borta, kändes det inte så. Min magkänsla sa något annat. Och biverkningarna från all medicin gjorde mig väldigt dålig. Jag kunde verkligen känna hur giftet tog över min kropp, förklarar Anja Arkell.

Och för några månader sedan fick Anja ont i höften och åkte in akut. Anjas magkänsla stämde. Smärtan visade sig vara en metastas som spridit sig till skelettet.

– De hade gjort allt för att hålla cancern borta, ändå hade den kommit tillbaka och spridit sig via blodbanorna. Även om jag känt på mig att något inte stämde, så var det en chock att få beskedet. Att varken cellgifter, strålning eller mediciner tog, fick mig att börja söka efter hjälp på annat håll. Att få beskedet att man har en cancerform som inte går att bota gör att man blir desperat och gör allt man kan för att få leva.

Anjas sambo hjälpte till att söka information då Anja var så svag att hon inte orkade.

– Han har sökt och sökt på en rad alternativa behandlingar och presenterat för mig och vi tycker båda att den behandling de gör i Tyskland ger hopp. De kan inte ge några garantier men vi har läst om många människor som blivit bättre genom den här behandlingen och jag vill verkligen göra allt för att slippa denna smärtan och slippa gå på daglig morfin och andra mediciner som gör att jag inte kan ha en vanlig vardag, det fungerar inte i längden.

Enligt Anja sätter den tyska kliniken bland annat kroppen i feber, då många cancerceller dör vid 40 grader. Dessutom fyller man kroppen med C-vitamin och D-vitamin för att stärka immunförsvaret, ändrar kost och går igenom kroppen för att se på vilka punkter man behöver ändra sin livsstil.

– Det finns inga garantier att detta fungerar men jag vill prova, finns det en enda liten chans till ett bättre liv så vill jag ta den. Om jag får möjligheten att komma dit ser jag det som en nystart på mitt fortsatta liv. Jag har inte levt färdigt ännu och tänker inte låta cancern vinna. När inga mediciner här hemma fungerar måste jag testa något annat känner jag.

En tvåveckors behandling i Tyskland kostar 124 000 kronor, och en treveckors behandling går på nästan 200 000 kronor, en stor summa som patienten själv får stå för.

– Pengar jag inte har. Men jag kände så starkt att jag vill det här och som en sista vädjan direkt från hjärtat la jag ut ett inlägg på min facebook, där jag i stort sett bad om ett swishbidrag som nu genererat 110 000 kronor. Och där man fortfarande kan gå in och bidra. Jag är så otroligt glad över all den kärlek och det folk bidragit med. Det trodde jag aldrig. Jag är så otroligt tacksam att folk gör det här möjligt för mig och det trillar fortfarande in pengar och min dröm är att jag kan åka på en tre veckors behandling, att folk visat en sådan välvilja gör att jag är ännu mer säker på att jag ska klara det här, säger Anja Ankell.

Publicerad 13 September 2017 08:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag