Hemlösas djur erbjuds gratis veterinärmottagning

Enhetschef: "Inte alltid man har råd att bekosta ett veterinärbesök"

KRISTIANSTAD. Även hemlösa och socialt utsatta personer har djur. Men det är inte alltid de har råd att ge dem vård. På onsdag har Stadsmissionen i Kristianstad premiär för sin kostnadsfria veterinärmottagning.

– Många av våra deltagare har djur som ligger dem varmt om hjärtat, men det är inte alltid man har råd att bekosta ett veterinärbesök, säger Sara Larsson, enhetschef på Stadsmissionen i Kristianstad.

Veterinärmottagningen är ett samarbete mellan Skåne Stadsmission, veterinären Ida Pettersson och Djurskyddet Snapphanen. Mottagningen kommer att hålla till på Café David, som är Stadsmissionens mötesplats för människor som lever i utsatthet, hemlöshet eller med psykisk ohälsa

– Ett liknande koncept finns sedan tidigare på vårt Café i Malmö. Mottagningen är helt kostnadsfri och kommer att hålla öppet ungefär en gång varannan månad, berättar Sara Larsson.

Den som besöker veterinärmottagningen kan få hjälp med hälsokontroller, kloklippning, öronrengöring, lättare pälsvård och recept på medicin och vaccinationer.

– Djurskyddet Snapphanen betalar kostnaderna för recept och vaccination, säger Sara Larsson.

Utöver veterinärmottagningen erbjuder Stadsmissionen sina deltagare kostnadsfri frukost 365 dagar om året, rena kläder, dusch- och tvättmöjligheter, matkasse en gång i veckan, kostnadsfri juridisk rådgivning, målning med Medborgarskolan samt diverse aktiviteter och utflykter.

– Vi är också det enda stället i kommunen dit människor kan komma påverkade. Här kan man vara sig själv, säger Sara Larsson.

Onsdagens veterinärmottagning kommer att finnas i anslutning till Café David på Norretullsgatan 9 i Kristianstad. Katter tas emot klockan 15.30-16.30 och hundar klockan 15.30-18.30.

Publicerad 11 September 2017 13:35

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag