Penisbilder spreds till tusentals scouter

"Inga barn ska behöva utsättas för sådant här"

KRISTIANSTAD. Under Jamboree 2017 har en mobilapp introducerats. Men efter första kvällen har centrala funktioner i appen stängts ner, eftersom att porr och penisbilder spridits. 

Ett snabbt sätt att få ut information till de tusentals scouter som deltar i Jamboree17 i Rinkaby, det var det tänkt att appen skulle användas till.

Det fanns också funktioner där deltagarna skulle kunna chatta med varandra och dela med sig av bilder från lägret. Men appen har missbrukats, vilket Kristianstadsbladet var först med att skriva om. 

Sent under lördagskvällen spreds bland annat länkar till porr och penisbilder på appen, någon ska ha skrivit något i stil med "åh jag är jättepackad", enligt Caroline Thunved, kommunikationschef på Scouterna. Lägret har nolltolerans mot alkohol och andra droger.

Det var dock ingen deltagare som låg bakom missbruket. Appen är fri att ladda ner. 

– Det var externa fejkkonton. Hade det varit deltagare hade vi kunnat se det i våra register. Men det finns ingen scout som är knuten till de här kontona, säger hon.

Både personal och scouter lade märke till uppdateringarna under natten till lördag och efter det har man vidtagit åtgärder. 

– Bildfunktionen var tänkt för att alla skulle kunna lägga upp bilder så att vi skulle få ett härligt flöde. Men det har vi stängt ner. 

Enligt Caroline Thunved har man inte sett några indikationer på att någon scout har tagit illa upp men att det finns en beredskap.  

– Inga barn ska behöva utsättas för sådant här. Händelsen är inte unik, så är sociala medier i dag. Därför är det viktigt att prata om hur man ska bete sig, säger Caroline Thunved.

Publicerad 09 August 2017 09:03

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag