Mysteriet löst – skelettet i trädgården analyserat

"Därför blev jag lite överraskad"

Av
Gustav Persson

KRISTIANSTAD. Mysteriet med skelettet som hittades i en trädgård i Kiaby är löst. Delarna kommer från en tonåring som levde under bronsåldern.
Det var i mitten av maj som en familj i Kiaby hittade delar av ett skelett i sin trädgård. Polisen kallades till platsen för att undersöka fyndet. Även om misstankar funnits har man sedan dess inte vetat mycket om skelettet. Men nu är mysteriet löst.
Delarna skickades till Statens historiska museer i Lund där man genom den så kallade kol 14-metoden har kunnat fastställa ålder på kraniet.
– Vi fick resultatet i slutet av förra veckan. Som tur är visade sig våra misstankar stämma. Det handlar om ett gammalt skelett, från mitten av bronsåldern, omkring 1200 till 900 före Kristus, säger arkeologen Anne Carlie.
Vad har ni mer kunnat se?
– Det rör sig om en ung individ, troligen tonåring. Det ser också ut att var det manliga könet.
Enligt Anne är Kristianstadsslätten ett fornlämningstätt område. Trots det blev hon och hennes kollega överraskade av analysen.
– Det här är i en tid då man går från skelettbegravning till att kremera. Så därför blev jag lite överraskad.
Vad som händer med skelettdelarna nu är oklar.
– Vi vet inte riktigt vad som händer. Vi har pratat med en handläggare på länsstyrelsen. I såna här fall brukar man göra en efterundersökning. Men än så länge vet vi inte hur det bli, vi får se till hösten.

Publicerad 15 June 2017 11:36

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag