Ida mordhotades efter ett internetköp

KRISTIANSTAD. Ida Eliasson Bergly från Bromölla skulle bara köpa några saker på en lokal köp och säljsida på facebook. Det slutade med trakasserier, mordhot och polisanmälan.
Nu några veckor senare har telefonen tystnat och polisen tagit över. Ida Eliasson Bergly tar det numera väldigt försiktigt när hon handlar via nätet för att inte riskera att hamna i samma situation igen.
Allt började med att hon såg en säljannons på adidaskläder och skor till barn. Hon kontaktade säljaren för att höra om varorna fanns kvar och fick besked att det gick bra att hon köpte två par skor och en dress.
– Jag skulle betala 560 kronor för allt, vilket var väldigt billigt så jag misstänkte redan då att det kunde vara kopior men jag brydde mig inte så mycket om det men reagerade lite på att bilderna var tagna från butikssidor.
Säjaren lovade skicka sakerna samma dag men då Ida inte hörde något så kontaktade hon säljaren dagen efter och frågade när varorna kunde skickas.
– Hon sa att jag kunde swisha och lovade att skicka varorna senare under dagen. Även om jag fick lite oroskänslor när hon berättade att hon hade 98 paket att skicka så tänkte jag att det helt säkert var kopior men att hon ändå skulle skicka grejerna.
Men dagarna gick och hon fick inga besked om att paketet var skickat och när Ida började mejla henne via facebook så blockade säljaren henne, bytte telefonnummer och försvann från all kontakt.
Ida letade upp hennes adress och det visade sig att hon bodde i Kristianstad men när Ida knackade på fick hon beskedet att säljaren inte längre bodde på den aktuella adressen och inte heller på nästa adress där hon stod skriven.
– Min första reaktion var irritation. När jag började kolla upp den här kvinnan så visade det sig att många blivit lurade av henne och varnat för henne.
Hon fick till slut tag på hennes nya telefonnummer och ringde kvinnan och sa att hon hade en timme på sig att skicka tillbaka pengarna.
Men det samtalet satte igång en våg av samtal. Säljaren började ringa Ida dagligen hota och trakassera henne.
– Till slut blev det väldigt obehagligt och droppen var när hon sa att hon skulle döda mig. Det är inte pengarna i sig som stör mig även om det är mycket pengar för mig. Jag har två barn och jobbar för att få ihop en vardag. Att det finns människor som håller på såhär är för mig helt overkligt, man gör inte såhär. Och jag har insett att man verkligen måste vara försiktig när man handlar över nätet. Och jag hoppas hon inser att det hon gör är fel.
Ida såg ingen annan lösning än att polisanmäla kvinnan och nu ligger en anmälan om olaga hot och bedrägeri hos dem.
– Jag slutade svara när hon ringde och efter ett tag lugnade det sig. Men jag har sett att kvinnan bytt facebook och namn flera gånger. Nu hoppas jag att polisen gör sitt jobb. Men jag vill verkligen varna för att man ska vara försiktig när man handlar över nätet. I dag ber jag säljaren att filma när de lämnar in paketet på posten och när det är gjort swishar jag. Går inte säljaren med på detta så hoppar jag affären. Det är inte värt det. Inte efter allt det här, säger Ida Eliasson Bergly.
Lokaltidningen har sökt säljaren för en kommentar utan att lyckas.

Publicerad 15 June 2017 08:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag