Försvaret:

"Ska inte sitta häktade en dag till"

Planen var att det skulle vara slutpläderingar på fredagen

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

KRISTIANSTAD. Planen var att det skulle vara slutpläderingar i morgon på rättegången mot det par som misstänks ha orsakat sitt spädbarns död, men det kommer inte att ske.
Istället har åklagaren begärt en kompletterande utredning med svar från rättsläkarna på en rad frågor som de tidigare valt att inte svara på.
– Vi advokater motsätter oss detta kraftigt. Våra huvudmän ska inte sitta häktade en dag till efter i morgon, säger Torgny Dahlberg som är försvarare för mamman, som suttit häktad sedan september förra året, misstänkt för att ha orsakat sitt barns död.
I förundersökningen framgår det att det är ett antal frågor som rättsläkaren valt att inte svara på. Frågor som advokaterna krävde skulle besvaras innan rättegången startade.
– Åklagaren sa blankt nej då och var inte alls intresserad, berättar Torgny Dahlberg. 
Enligt advokaten så körde åklagaren Eva Norberg på utan kompletteringarna eftersom hon inte ansåg att de behövdes.
– Men rättegången har inte alls gått som hon hoppats och nu kommer hon plötsligt på att hon vill ha den kompletterande utredning som vi begärde för länge sedan, förklarar Torgny Dahlberg.
Nu har det åtalade parets försvarare gemensamt beslutat att säga nej till någon kompletterande utredning.
– Det beror på att de inte ska sitta häktade en dag till efter i morgon. Om tingsrätten beslutar att rättegången ska slutföras i morgon är jag helt övertygad om att de kommer att släppas, säger Torgny Dahlberg.
Paret har suttit häktade sedan september, först misstänkta för mord och nu för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Enligt åklagaren har de gemensamt misshandlat barnet. I och med att de inte slagit larm i tid har de enligt åklagaren gjort sig skyldiga till grovt vållande till annans död. Advokaterna ifrågasätter om spädbarnet överhuvudtaget har misshandlats och de åtalade förnekar allt ansvar för barnets död. Föräldrarna var med spädbarnet hos en barnläkare bara fyra dagar innan hon dog och fick då beskedet att det inte var något som helst fel på barnet. Enligt advokaterna har det därför varit omöjligt för föräldrarna att förstå att barnet var allvarligt sjukt innan hon fick hjärtstillestånd och senare avled.
Lokaltidningen har förgäves sökt åklagaren Eva Norberg.

Publicerad 13 June 2017 16:22

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag