Tyst minut för polisman som omkom i trafikolycka

"Man ska inte ta poliser för givet!"

Av
Marek Stefaniak Anders G Bergquist

SKÅNE/BLEKINGE. Svensk polis är i sorg efter nattens trafikolycka utanför Hässleholm då en polisman omkom i tjänsten. Under tisdagen vajar svenska flaggan på halv stång utanför landets polisstationer. Klockan 14 samlades poliser och brandmän på Stora torg i Kristianstad för att hålla en tyst minut till minne av sin kollega.

– Den här händelsen påverkar oss alla, säger en polisman till Lokaltidningen.se.
Det var under natten till tisdagen som en polisbil kolliderade med en lastbil på väg 24 utanför Tyringe. Polismannen omkom i olyckan.
– Han körde en målad polisbil och var på väg till ett ärende när olyckan inträffade, säger Maya Forstenius vid polisens ledningscentral.
I bilen fanns även två polishundar. En av dem blev så pass svårt skadad att den fick avlivas.
Den omkomne polismannen var stationerad i Karlshamn, men arbetade även i nordöstra Skåne.
– Det är naturligtvis en väldigt tryckt stämning på jobbet. Han var Blekingepolis och hade jobbat här i 10-15 år. Vi stod honom nära, alla hade någon form av relation till honom. Blekinge är litet, alla känner alla, säger Anders Knutsson, stationschef i Karlshamn, till SVT.

Allmänheten vill också visa sitt stöd efter det inträffade. Under dagen har kondoleanserna strömmat in till polisen i sociala medier.
"Vi sover alla gott om natten på grund av att några få hårda människor är beredda att ta strid för vår räkning. Med respekt och heder till en fallen hjälte och med tungt hjärta till de anhöriga... jag beklagar sorgen", skriver en person.
"Man ska inte ta poliser för givet! Det är tack vare dem som vi kan blunda och sova lugnt om nätterna! Ni förtjänar så mycket mer än vad ni får! Vila i frid!", står det att läsa i ett annat inlägg.

LÄS MER: Polisman död efter frontalkrock med lastbil

Flaggan på halvstång utanför polishusen i Lund och Helsingborg. Foto: Polismyndigheten

Flaggan på halvstång utanför polishusen i Lund och Helsingborg. Foto: Polismyndigheten

Publicerad 13 June 2017 14:17

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag