En mängd nycklar hittar inte tillbaka till ägaren

Hittegodsavdelningen får in allt från cyklar och resväskor till avlidna katter

KRISTIANSTAD. Varje vecka tar polisens hittegodsavdelning i Kristianstad emot ett tiotal föremål som kommit bort från sin ägare. Och det är allt från väskor, cyklar, nycklar till kontokort och någon enstaka hund.
Just kontokort har blivit vanligt som hittegods sedan man införde kortbetalning i parkeringsautomaterna.
– Ja, det kommer in kontokort dagligen, som någon glömt i automaterna. Är det inte ett allt för vanligt namn försöker vi hitta ägaren. Men många bryr sig inte om att polisanmäla ett försvunnet kort utan spärrar bara dem och beställer ett nytt. Så kontokort är inget vi registerar hos oss, berättar Amelia Thurnil, civilanställd hos polisen i Kristianstad.
De flesta föremål stannar tre månader på hittegodsavdelningen i hopp om att få komma tillbaka till sin ägare igen. Nycklar däremot sparas månad för månad och får också ligga kvar hos polisen i ett år.
– Att hitta rätt ägare till nycklar som saknar ID-bricka är inte lätt men vi slår vid flera tillfällen i våra register om det kommit in någon förlustanmälan och man kan väl säga att ungefär 40 procent av det som kommer in till oss hittar tillbaka till rätt ägare igen, berättar Sabina Persson, vid hittegodsavdelningen hos polisen i Kristianstad.
Det som tar mest plats hos polisen i Kristianstad är cyklar, som upptar ett helt rum.
– Många missar att varje cykel har ett ramnummer och kan identifieras bara man har sparat sitt ramnummer. Hade alla kunnat sitt ramnummer så hade vårt arbete varit betydligt lättare. Som det är nu får upphittaren cykeln om inte ägaren har hört av sig inom tre månader, berättar Amelia Thurnil.
Nycklar, kontokort, plånböcker och mobiltelefoner är några av de vanligaste sakerna som hittegodsavdelningen får in men det händer också att det kommer in resväskor fulla med semestergarderoben en och annan hund eller påkörd katt.
– Det händer att folk kommer in med rent skräp som de hittat i skogen och sådant kan vi inte ta emot. En gång fick vi in en avliden katt och en gammal dam kom in med en gammal fjärrkontroll som hon trodde var en mobiltelefon. Det är inte alltid lätt att bedömma vad som bör lämnas in men det måste ha ett värde för att det ska räknas som hittegods, förklarar Sabina Persson.
Än så länge finns det en rad ärliga människor och de vi ringer blir alltid glada när det visar sig att pengarna är kvar i plånboken de tappat eller när de får tillbaka sin helt nya mobil eller liknande. Det är med andra bort alltid bra att kolla hos oss innan man ger upp hoppet om något man tappat.

Publicerad 03 May 2017 07:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag