Rättsläkarna sinkar utredning om barnamord

Advokat: "Tyvärr är jag inte ett dugg förvånad"

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

KRISTIANSTAD. Sedan i mitten av september sitter en ung man och en lika ung kvinna häktade, misstänka för att ha mördat sitt barn i Kristianstads kommun.
Trots att det snart gått fyra månader sedan de häktades är fortfarande inte rättsläkarens utredning färdig och det kommer att dröja ytterligare minst en månad tills åtal väcks.
– Innan vi har fått bland annat det slutgiltiga beskedet från rättsläkaren kan vi inte göra så mycket, därefter ska det bland annat hållas slutdelgivning och slutförhör med de misstänkta. Det innebär att det i vart fall inte kommer att väckas något åtal i januari, säger vice chefsåklagare Eva Norberg som är förundersökningsledare.
Det var den 9 september som paret kom med sitt månadsgamla spädbarn till Kristianstads lasarett. Det var då mycket svårt skadat och avled senare, efter att ha transporterats till universitetssjukhuset i Lund. Läkarna där slog larm till polisen och paret greps och anhölls misstänkta för mord.
Sedan dess har ett stort antal förhör hållits och en omfattande teknisk utredning genomförts. Efter någon vecka kom det preliminära utlåtandet från rättsläkaren, men ännu har alltså inte det slutgiltiga beskedet kommit.
– Det är verkligen inte bra, men tyvärr är jag inte ett dugg förvånad. Så här ser det ut nu för tiden, på grund av att både polis, nationellt forensiskt center och rättsläkarna har för mycket att göra, säger den manlige misstänktes advokat Niclas Larsson.
– Det påverkar min klient mycket negativt, säger Niclas Larsson.
Lars Blad är ägare till den advokatfirman som Niclas Larsson arbetar på.
– Generellt kan man konstatera att Sverige fått kritik från bland annat FN:s tortyrkommitté för de långa häktningstiderna. Det är oacceptabelt rent generellt säger han.

Publicerad 08 January 2017 05:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag